Blogi

Filmikemikaaleista

Julkaistu 15/10/2022 tekijä: Mikko Kankainen
Usein saan kysymyksen filmikemikaaleista, saako niitä edelleen hyvin, miten ne kestää aikaa yms. Vastaillaan.

Ensinnäkin kemikaaleja saa onneksi hyvin. Niitä saa Fujilta suoraan sekä alan isoimmista tukuista. Hinnat nousivat tänä vuonna mutta onneksi ostin ison varaston ennen sitä.

Kemikaalit säilyy pitkään avaamattomina. Mikä on ongelma on kun ne sekoitettu ja koneessa jos filmiä ei tule kehitykseen riittävästi ja kemiat "seisoo" koneessa. Talvikuukaudet ovat juurikin haastavia. Kun aloitin filmikehitykset oli määrät melkoisen pieniä ja nyt kun mietin niin tavallaan tuosta ensimmäisestä talvesta oli se etu, että sain konkreettista tietoa ja kokemusta miten kemikaali käyttäytyy tällaisissa tilanteissa ja mikä on se maksimi minkä kemikaali kestää. Kehitin joka viikko filmin itselle todetakseni laadun.

Nykyään onneksi tilanne on paljon parempi. Kehitän filmit Mikkelin kaikille valokuvausliikkeille (pl Tunnin kuva), Mäntyharjulle, Varkauteen, Leppävirralle sekä Juvalle. Isossa roolissa on myös verkkokaupan harrastajat ympäri Suomea. Iso kiitos kaikille! Yhdessä tällä massalla homma toimii jo hyvin, rikastumaan ei pääse mutta kemikaali kiertää riittävästi. Tämä aihe liittyy siis C41 värikemioihin, mustavalkoisista voisi tehdä oman jutun arkistoon.

Tässä vaiheessa myös kiitos KuvaMirjan Timolle, keneltä olen imenyt tietoa filmikehityksiin liittyen. Hän on tehnyt elämäntyön jo 70-luvulta filmikehityksien parissa, hän on opettanut kemikaalien ph-arvoista, koneiden tekniikoista yms yms. Tieto on sellaista mitä ei ole saatavissa, sitä ei löydy netistä vaan on näiden muutamien oikeiden mestareiden pään sisällä.
0 Kommentti

Jätä kommentti

Nimi: (vaadittu)
Sähköpostiosoite: (vaadittu mutta ei julkinen)
You must enter a valid email adddress
Kommenttisi: (vaadittu)
You must have something to say...